▪▪▪▪▪▪▪▪▪VESTING▪▪▪▪▪▪▪▪ HOEK VAN HOLLAND
  • Home
  • Ontdek de Vesting
    • Agenda
    • Musea & Locaties
    • Wandel- & fietsroutes
  • Historie
    • Educatie
  • Wie zijn wij
    • Contact

WANDEL- & FIETSROUTES

WANDELROUTES STAELDUINSE BOS (2,5 km & 3,5 km)

In het Staelduinse Bos, het voormalige hoofdkwartier van de Duitse 'Festung Hoek van Holland', zijn 2 wandelroutes.
De Rijckevorselroute van 2,5 km is ook geschikt voor rolstoelen.     
Daarnaast biedt het Staelduinse Bos de Vleermuisroute van 3,5 km.

Staelduinse Bos
Staalduinlaan 19
2691 NN 's-Gravenzande

GPS: 51.971668, 4.182970

Openingstijden:
Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang.
Let op: Ga niet van de paden af en betreed de bunkers niet.

Kijk op de website van het Zuid Hollands Landschap voor meer informatie over het bezoeken van de bunkers.
MEER INFO

WANDELROUTE 'OMMETJE VINETA' (8,5 km)

De met hagedisjes bewegwijzerde wandelroute, aangegeven op routepanelen en routepaaltjes, leidt langs prachtige plekjes in Hoek van Holland waar bijzondere natuur te zien is. Er wordt ingegaan op de flora en fauna en het ontstaan van enkele gebieden. U wordt onderweg door borden geïnformeerd over historisch Hoek van Holland en wat er onder en boven de grond aan restanten van de Eerste en Tweede Wereldoorlog nog in dit gebied te vinden is. Omdat Hoek van Holland een van de weinige plekken in Nederland is waar bovendien restanten van de Koude Oorlog (o.a. de Troposcatter) te zien zijn, wordt deze route voor zowel jong als oud warm aanbevolen. De totale route is circa 8,5 km.
U kunt de wandelroute op diverse locaties starten, onder andere voor het Atlantikwall-Museum, tegenover de Markostand op de Strandboulevard, bij de Zeetoren of bij de Torpedoloods.

Openingstijden:
Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang.

Fietsroute 'Atlantikwall Hoek van Holland'

'Langs oorlogserfgoed grenzend aan zee, de Nieuwe Waterweg en de voormalige tankgracht' (30 km)
Hoek van Holland was in de oorlog één van de best verdedigde gebieden langs de kust en wie goed oplet ziet in het landschap nog tal van sporen uit de oorlog, zoals tankgrachten, observatieposten en tot woonhuis omgebouwde bunkers. De nieuwe fietsroute ‘Fietsen langs sporen van de Atlantikwall bij Hoek van Holland’ laat je kennismaken met het oorlogsverleden van Hoek van Holland.

Hoek van Holland maakte onderdeel uit van de Atlantikwall, de verdedigingslinie die zich langs de kust uitstrekte van Noorwegen naar Spanje. Vanwege de strategische ligging werd het gebied door de Duitsers omgebouwd tot Festung, de hoogst mogelijke verdedigingsstatus. Dit had voor de lokale bevolking grote gevolgen. Het gebied werd tot Sperrgebiet verklaard en het dorp, ‘de oude Hoek’, werd met de grond gelijk gemaakt. De bewoners moesten vertrekken en elders een onderkomen vinden. Er werden zware kust- en luchtdoelbatterijen gebouwd, verschillende hoofdkwartieren en een dubbel landfront met tankgrachten.

De fietsroute is ongeveer 30 kilometer lang en gaat langs sporen van de Atlantikwall, maar ook langs enkele gebouwen uit de periode van vóór de Eerste Wereldoorlog, zoals Fort Hoek van Holland. Het uit 1881 stammende Fort had geen militaire functie tijdens de Tweede Wereldoorlog, de Duitsers vestigden er een bakkerij in. Ook is er aandacht voor erfgoed uit de Koude Oorlog. In het Vinetaduin, genoemd naar de Duitse Marinekustbatterij Vineta, is nog een Troposcatter te zien, een radarverbindingsstation dat vanaf de jaren ’60 door de Amerikanen is gebruikt.


De fietsroute is een initiatief van het netwerk Erfgoedlijn Atlantikwall. Deze Erfgoedlijn is opgestart door de provincie Zuid-Holland om samen met erfgoedinstellingen, gemeenten en ondernemers de Atlantikwall te ontwikkelen en beleefbaar te maken.
Foto
Klik op de onderstaande link om die fietsroute te downloaden.
Fietsroute Atlantikwall Hoek van Holland
File Size: 1311 kb
File Type: pdf
Bestand downloaden

FIETSROUTE 'DE ATLANTIKWALL' (68 km)

Nederlanders zijn niet onbekend met kustbescherming. Als we dat woord gebruiken, dan denken we vaak aan de Deltawerken of de duinen, maar het kan ook anders. De Atlantikwall was een andere vorm van kustbescherming. Het was een verdedigingslinie die vanaf Noorwegen tot aan de grens van Spanje liep. De Duitsers legden deze linie, bestaande uit bunkers, mijnenvelden en kanonnen aan om de kusten van de bezette gebieden te beschermen tegen een geallieerde invasie. Het was geen aaneengesloten linie: de bunkers waren geconcentreerd op strategische plaatsen met daartussen ondersteuningsposten, antitank- en luchtdoelgeschut. De fietsroute start bij Hoek van Holland. Vanaf hier fietst u eerst door het binnenland richting Den Haag. De terugweg loopt langs de duinkust waarbij u enkele restanten van de Atlantikwall kunt bezichtigen. U komt onder andere langs het Atlantikwall Museum Scheveningen, de Vleermuisbunker en het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland.
De fietsroute start bij Hoek van Holland. Vanaf hier fietst u eerst door het binnenland richting Den Haag. De terugweg loopt langs de duinkust waarbij u enkele restanten van de Atlantikwall kunt bezichtigen. U komt onder andere langs het Atlantikwall Museum Scheveningen, de Vleermuisbunker en het Atlantikwall-Museum in Hoek van Holland.

De totale fietsroute is ongeveer 68 km.

MEER INFO

WANDELGIDS ATLANTIKWALL

Houdt u van wandelen en hebt u interesse in de Tweede Wereldoorlog?
De gids 'Wandelen langs de Atlantikwall' bevat tien rondwandelingen langs militair erfgoed in Zuid-Holland. 

De routes zijn tussen de 5 en 13 kilometer lang en beslaan de hele kuststrook. Er zijn routes in Noordwijk, Katwijk, Wassenaar, Scheveningen, ’s-Gravenzande, Hoek van Holland, Oostvoorne, Rockanje en Ouddorp.

De wandelgids is een uitgave van Uitgeverij Gegarandeerd Onregelmatig.
Foto
MEER INFO

Beleven

Agenda
Musea & Locaties
Wandel- & fietsroutes

Leren

Historie
Educatie

Over ons

Wie zijn wij
Contact
© COPYRIGHT 2022. Typefouten voorbehouden.
  • Home
  • Ontdek de Vesting
    • Agenda
    • Musea & Locaties
    • Wandel- & fietsroutes
  • Historie
    • Educatie
  • Wie zijn wij
    • Contact